Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Sosyal medyada karşılaştırma eylemi.



Karşılaştırma eylemi mutluluğun terki ve memnuniyetsizliğin başlangıcıdır. Soren Kierkegaard

Sosyal medyayı seviyoruz. Artık vaktimizin büyük bölümü, sosyal medyada geçiyor. Peki, tehlikenin farkında mıyız ? Hayatımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz sosyal medya, aslında bize büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Hatta bu yüzden depresyona bile giriyoruz. Karşılaştırma hastalığı.


Sosyal medyada çok arkadaşımız var. Gerçek hayatta olamayacak kadar çok var. 500 veya binlerce arkadaşınız, akrabanız var. Burada olan algı yanılgısı ise aslında o kadar arkadaşınızın olduğunu düşünmeniz. Eklediğiniz arkadaşlarınız (çocukluk, ilkokul, lise, üniversite, eski mahalle, askerlik, eski komşu, arkadaşın arkadaşı, yüzünü bir kere bile görmediğin akrabalar... liste gidiyor ). Ama aslında artık onların çoğu gerçek anlamda arkadaşınız değil. Elinizi tutan, üzülme diyen, derdiniz olduğunda aradığınız kişilerle sınırlı arkadaş çevreniz gerçekte... Peki, asıl problem sosyal medyada takip ettiğiniz kişilerin paylaştığı harika, mutlu resimler. Önde kebaplar, arkada dağ manzarası, gülümseyen yüzler. Sanırsınız, arkadaşlarınız hiç denizden çıkmıyor. Önlerinden hiç kuş sütü eksik olmuyor. Burada algı hepimizi etkiliyor. Sosyal medya, çoğunlukla şunun için kullanılıyor. Burada yedim, burada gezdim, bununla dolaştım. Kısaca hava atmak (yani ego tatmini) için kullanılıyor diyebiliriz. İşte bu durum, bizde şöyle bir etki bırakıyor. Karşılaştırma, o geziyor, ben sadece oturuyorum. Belki gerçekten hayatı harika olabilir. Ama öyle olmasa da zaten kimse sosyal medyada makarna yediğini paylaşmaz. :) (İtalya'da veya lüks bir lokantada yemiyorsa). Bir resim veya yazı paylaştığımızda bir süre sosyal medyanın ekranına bakar ve beğeni sayılarını gözleriz. Kim beğenmiş diye. Dikkat edin hiç bir sosyal medya (facebook,twitter vb.) aracında beğenmeme butonu yoktur. Eğer beğenmeme butonu olursa, site bir haftaya kapatır kepenkleri. Düşünsenize, paylaştığınız resme beğenmedim daha çok gelmiş. Kısaca sosyal medya bizim egomuzu tatmin etme yeri. Tabii egonun en sevdiği şey karşılaştırmadır. Onda şu araba var sende hala bu eski model külüstür. O şuraya gitmiş, sen otur yerinde. Bak onun oğlu şurayı kazanmış, Senin oğlun bilgisayar başında ve böyle devam eder. Ta ki moraliniz bozulup sosyal medyanın başından kalkana kadar.
Kısaca insanlar; hayatlarının en güzel yönlerini gösteriyorlar aslında. Bizde egomuza yenik düşüp karşılaştırma yapıyoruz.



Peki bu durumdan nasıl kurtulacağız.

1. Sosyal medyayı daha az veya farklı kullanın
Sosyal medyayı sadece arkadaş takip etmek için kullanmayın. Pek çok kişisel gelişim sitesi, bilim sitesi, edebiyat sitesi barındırıyor. Onları da takip edebilirsiniz. Bu size hayatınızın gerçek perspektifine ulaştırmakta yardımcı olur.

2. Gerçekçi olun ve önemli şeylere odaklanın.
Eğer dikkatinizi daha önemli şeylere verirseniz. Hayatınızı değiştirebilir ve istediğiniz hedeflere ulaşabilirsiniz. İşinizle ilgili araştırmalar yapın. Okulunuz ve branşınızla ilgili yapın. Gerçekleştirmek istediğiniz hedeflerinize ulaşmak için odağınızı buna yöneltin.

3. Bu sosyal medya karşılaştırmalarını hedefleriniz de kullanabilirsiniz.

Arkadaşınızın facebook profili size yol gösterebilir. Hayatınızın eksik yönlerini görmenizde yardımcı olabilir.
Ayrıca karşılaştırma yaparken hedeflerinize yönelik yapabilirsiniz.

Kıskançlık karşılaştırmadır. Bize karşılaştırma öğretilmiştir;
karşılaştırmaya, her zaman karşılaştırmaya koşullanmışızdır.
Başka birinin daha iyi bir evi vardır,
başka birinin daha güzel bir vücudu vardır,
başka birinin daha fazla parası vardır,
başka birinin de daha karizmatik bir kişiliği vardır.
Karşılaştırırsan, kendini her geçenle karşılaştırırsan,
sonuç büyük bir kıskançlık olacaktır;
bu, karşılaştırma için koşullanmanın bir yan ürünüdür.

Böyle yapmazsan, kıyaslamayı bırakırsan, kıskançlık yok olur.
O zaman sadece kendi olduğunu,
başka biri olmadığını ve buna ihtiyaç olmadığını bilirsin.
Sadece kendi çantana bak ve orada pek çok yapay,
sahte şey bulacaksın ne için?
Neden doğal ve kendiliğinden olamıyorsun?
kıskançlık yüzünden.
Karşılaştırmayı bırakırsan, kıskançlık yok olur,
acımasızlık yok olur, sahtelik yok olur.
Ama onu ancak içsel hazinelerini büyütmeye başlarsan bırakabilirsin;
başka yolu yoktur. 

- Osho




Sosyal medyada karşılaştırma eylemi. Reviewed by bilgierdemdir on 11:37:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2024

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.