Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Bobo Doll (hacıyatmaz) Deneyi



Albert Bandura

4 aralık 1925 yılında Kanada'da dünyaya gelmiştir. 1941 yılında British Columbia Üniversitesinin psikoloji bölümün­den mezun oldu.
Bandura, en çok Sosyal Öğrenme Kuramıyla bilinir. Bu kurama göre, davranışçı ekolün iddia ettiğinin aksine, bütün davranışlar ödül ya da pekiştirmeyle şekillenmemektedir.
O bunun yerine öğrenmeyi ve davranışın şekillenmesini, çevreyi gözleme veya taklit yoluyla olduğunu söylemektedir. Bunu deneylerle ispat yoluna gitmiştir. En çok bilinen deneylerinden biri Bobo Doll Deneyidir


DENEY Bobo Doll (Hacıyatmaz)

1. Deneye 3 ve 6 yaş arasında çocuklar alınmıştır. Toplam 36 erkek ve 36 kızdan oluşmaktadır.

2. 3 gruba ayrılmıştır. 12 şer grup olarak yapılmıştır. 

3. 12 erkek ve 12 kız kontrol grubu

4. 12 erkek ve 12 kız agresif grup

5. 12 erkek ve 12 kız sevgi grubu

6. Agresif gruba hacıyatmaza sert davranan kadın ve erkekler izlettirilmiştir. Hacı yatmaza vuran sert sözler söyleyen ve çekiçle vuran erkek ve kadınları agresif grup içinde bulunan çocuklar izlemiştir.

7. Sevgi grubuna hacıyatmaza güzel davranan sevgi gösteren erkek ve kadınlar izlettirilmiştir

8. Kontrol grubuna hiç bir şey izlettirilmemiştir.
[post_ad]
Kız ve Erkek çocuklar izledikleri şeyleri model olarak almış ve hacıyatmaza ona göre davranmışlardır. Agresif şeyler izleyenler aynı şekilde davranmış, sevgi grubu da sevgi ve güzel davranışlar sergilemişlerdir. Kız çocuklar Kadınların hareketlerini taklit ederken Erkek çocuklar da Adamların hareketi rol model olarak almışlardır. Kontrol grubu ise agresif gruba göre çok daha az agresif davranış sergilemiştir.


Deney, şunu anlatıyor aslında çocuğunuz sizi tamamen rol model olarak alıyor. Ona bir şey öğretmek istiyorsanız önce kendi davranışınızı gözden geçirmeniz gerekir.



Bobo Doll (hacıyatmaz) Deneyi Reviewed by bilgierdemdir on 19:18:00 Rating: 5

2 yorum:

  1. Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler faydamız olursa ne mutlu bize...

    YanıtlaSil

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2024

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.